B-Efficient biedt bedrijven juridisch advies om een duurzaam juridisch en organisatorisch kader voor telewerk (structureel en/of casual) te definiëren.

Hier zijn de redenen waarom een bedrijf een initiatief voor werk op afstand kan lanceren:

  •                   De kwaliteit van het werk en de tevredenheid van de werknemers te verhogen;

  •                   De prestaties van het bedrijf door een hogere productiviteit te verbeteren;

  •                   Geld besparen door werkruimtes te verminderen;

Een schriftelijke formalisering is verplicht voor werkgevers die een positieve ervaring met telewerk tijdens de pandemie (overmacht) hebben gehad en die nu structureel telewerk binnen hun bedrijf willen invoeren.

B-Efficient zorgt voor deze formalisering van telewerk en indien nodig, kan deze dienst aangevuld worden met training en coaching voor managers en telewerkers. Dit soort samenwerking vereist immers een verandering in de manier waarop we samenwerken.

Voor de juridische aspecten zal B-Efficient beroep doen op een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Hij  zal in 5 fasen werken:

Fase 1: Analyse van de telewerk behoeften (formele en informele bestaande situatie - gewenste situatie - strategische onderwerpen - bepaling van de tijdige vorm van structureel telewerk - financiële en technologische effecten).

Fase 2: Het implementeren van een communicatiestrategie rond het project zodat medewerkers worden betrokken en voldoende geïnformeerd zijn over verschillende aspecten van telewerk. Er is ook een informatieplicht voor de onderneming (standaardprocedure in bedrijven met ondernemingsraad voor structureel telewerk en specifieke procedure in bepaalde gevallen die onder CAO 39 vallen, in bedrijven met ten minste 50 werknemers).

Fase 3: Voltooiing van telewerk (via arbeidsovereenkomst, CAO of aanpassing van arbeidsreglementen, e-mail, brochure,..)

Fase 4: Fiscale en sociale optimalisatie van telewerk.  Welke vergoedingen zal u als werkgever aan telewerkers maandelijks toekennen naast het leveren van de nodige telewerk apparaten?   Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze voordelen voor beide partijen worden vrijgesteld?

 

Fase 5: Diverse adviezen aan werkgevers/werknemers (organisatie - opleiding/coaching)